Турнето на Теодосий Спасов започна от Габрово
Турнето на Теодосий Спасов започна от Габрово / Теодосий Спасов

Турнето „Дунавско братство" на Теодосий Спасов, организирано от Унгарския културен институт при Посолството на Унгария у нас, започна на 9 март от Габрово.

Турнето се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Унгарски национален фонд Култура, Унгарска академия на изкуствата и Програма „Тамаш Че".

След Габрово музикалното пътешествие ще премине през Велико Търново - 10 март, Варна - 11 март, Шумен - 12 март, Сливен - 13 март, Стара Загора - 14 март, Пловдив - 15 март, и ще завърши в София на 16 март. „Дунавско братство" е посветен на Националния празник на България - 3 март, и на Националния празник на Унгария - 15 март. Инициативата е и в чест на 135-та годишнина от рождението на унгарския композитор Бела Барток - 25 март. В музикалната програма е включена модерна обработка на негова композиция.

„Проектът е породен от моята връзка с Унгарския културен институт „Балаши" у нас и моите връз с музиканти от Унгария - разказва Теодосий Спасов за „Дунавско братство". - Работил съм и преди с Никола Паров, заедно сме свирили в България, Унгария и Ирландия. Гостувал е на „Аполония". Там се запознах и свирих с Михай. Вече във втори негов албум съм специален гост. Наскоро с триото, с което идва сега, завършихме втория албум и се надявам да го има по време на турнето."

Заедно с „кавалджията на света" - Теодосий Спасов ще свири още един българин - Пейо Пеев на гъдулка и струнни инструменти. Гостите от Унгария са петима - Никола Паров на струнни инструменти, Михай Борбей на саксофон и духови инструменти, Миклош Лукач на цимбал, Андраш Деш на перкусии и ударни инструменти, и вокалистка Агнеш Херцку.
„Всички от унгарската група са едни от най-активните музиканти на в сферата на фолклора и джаза, с голям международен авторитет - сподели г-н Спасов. - Ще свирим наши пиеси, които се простират от фолклорни образци - унгарски и български, до съвременна европейска музика и джаз с много импровизационни моменти. Групата всеки път ще изненадва със своята оригиналност от осемте различни сцени, които ще посетим."

Обмисля се и турне в Унгария със същия репертоар.