Трима студенти кандидатстват за стипендия Архимандрит Максим Райкович
Трима студенти кандидатстват за стипендия Архимандрит Максим Райкович / Dariknews.bg, архив

Трима са претендентите за общинската стипендия за студенти на името на Архимандрит Максим Райкович, които подадоха документи в предварително посочения срок - 30 юли. По реда на подаване на документите първа е Силвия Пенчева, студентка във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност Философия, която има завършен 3-ти курс на обучение. Втора е Калина Василева, студентка в университета в Глазгоу, Шотландия, Великобритания, специалност "Английски език и театрални изкуства". Трети е Тодор Тодоров Дабков, студент в СУ "Св. Климент Охридски", специалност Право. Тодор и Калина са първокурсници.

Общинската стипендия „Архимандрит Максим Райкович” за дряновски ученици и студенти бе учредена с решение на Общински съвет – Дряново, през януари 2008 година, в чест на 150-годишнината от създаването на Дряновското класно училище. Предложението за това бе внесено от тогавашния общинския съветник Георги Цветков. Пет месеца по-късно Общинският съвет приема и Правилник за стипендия „Архимандрит Максим Райкович” за дряновски ученици и студенти.

Стипендията за дряновските студенти, обучавани във висши учебни заведения в страната и чужбина, е в размер на 200 лв. месечно за периода на учебната година (девет месеца).

От учредяването на стипендията до сега нейни носители са били студентите: за учебната 2008/2009 г. - Невена Славчева Илиева, студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”; за учебната 2009/2010 г. - Галина Микова Цанкова, студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”; за учебната 2010/2011 г. стипендия не е присъдена поради липса на кандидати, отговарящи на условията; за учебната 2011/2012 г. - Добромир Веселинов Рашков, студент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Кой от тримата студенти - претенденти за общинската стипендия ще стане шести по ред нейн носител ще се разбере в началото на месец септември т.г. 

Кандидати за стипендия - ученици също са трима. По реда на подаване на документите първа е възпитаничката на СОУ „Максим Райкович” Йоанна Венциславова Йорданова, която в новата учебна 2013/2014 година ще бъде в 10 клас. След нея се нарежда 11-класнитък от същото училище Митко Данчев Сираков, а трети е 12-класникът Нено Сергеев Илиев.