Трима областни управители повлияни от „Емоции през обектива”
Трима областни управители повлияни от „Емоции през обектива” / Областен управител Габрово

Месец след кулминационния ден на тържествата по повод Шипченската епопея бе открита изложба с фотографии. Инициативата е съвместно дело на Областна администрация – Габрово и Photoplace club. Изложбата е заключителното мероприятие на Националното честване и проследява ретроспективно събитията от празничната програма.

Петима фотографи запечатаха всички моменти и емоции, за да ги припомнят днес и да накарат, всеки разгледал платната да погледне на събитията през погледа на емоцията. Затова името на изложбата е „Емоции през обектива”.

По време на откриването гости на събитията бяха организатори, партньори и приятели на Шипченската епопея. Заедно бяха и тримата областни управители - настоящ и бивши, инж. Лиляна Хранова, Николай Григоров и Мариян Костадинов, дошли да покажат своята съпричастност и приемственост към каузата.

„Припомняйки си моментите днес, разбрах колко много емоция е имало, която в онзи ден 23 август, не можахме да осъзнаем напълно. Разглеждайки фотографиите ясно можем да си дадем сметка какво е било усещането на хората на върха и защо си заслужава това дело да се продължава” – сподели Николай Григоров, който отново благодари на всички, които помогнаха да се случат тържествата. Той благодари и на своя предшественик Мариян Костадинов, който преди 4 години направи така, че този съдбовен за нас българите исторически момент, да намери своето признание и да бъде приет като Национално честване.

Директорът на парк-музей Шипка г-н Данчо Данчев, символично прие фотоизложбата, която от днес всички посетители на паметника на Свободата ще могат да разгледат, да станат и те част от преживяното.

Фотографите споделят, че задачата да изберат от всички няколко хиляди кадъра най- въздействащите и емоционални не е била лека, но оценката на гостите, разгледали таблата доказва, че са се справили.

Емоцията се усеща, а историята се разказва и предава – в това ще могат да се уверят всички, които разгледат изложбата, която ще бъде изложена последователно и в други институции.