Трима европейски шампиони в ХІІІ турнир „Михаил Петров“
Трима европейски шампиони в ХІІІ турнир „Михаил Петров“ / Община Габрово

Тази събота, 26 ноември, ще се проведе XIII­-то издание на турнира по вдигане на тежести в памет на най-­успелия габровски спортист Михаил Петров. В турнира ще се включат 40 млади спортисти от 8 клуба, които ще вдигат в три възрастови групи – момчета до 13 години, кадети до 15 години и кадети до 17 години. В надпреварата ще видим трима европейски шампиони за кадети от тази година и близо 10 национални шампиони при подрастващите. Организатори на събитието са местния СКВТ „Михаил Петров“ и Община Габрово.

Състезанието в зала „Орловец“ ще започне в 10.30 часа с надпреварата при момчетата до 13 години. Официалното откриване е насрочено за 12.30 часа, а в 13.00 часа на подиума ще излязат кадетите до 15 години. От 15.00 часа е състезанието при кадетите до 17 години.

По традиция, класирането в турнир „Михаил Петров“ ще бъде по системата „Синклер“, която дава възможност да се определи по-добрия, независимо от различното собствено тегло. Тоест, подреждането става не по категории, а на базата на точки, изчислени по коефициент спрямо личното тегло на състезателя и килограмите в двубоя, които е вдигнал.

Това ще направи изключително интересна битката в групата на кадетите до 15 години, в която ще вдигат трима шампиони на Европа от първенството, проведено тази година в Нови Томисл, Полша - състезателите на ТСК „Русе” Ангел Русев и Кристиян Йорданов и Васил Маринов от АСКВТ „Сливен“. В тази група ще участват и двама представители на домакините от СКВТ „Михаил Петров“ – Ивайло Иванов и Нико Николов.

Габровският клуб ще участва с общо седем млади щангисти, възпитаници на треньора Румен Янчев. Петима ще вдигат в групата на момчетата до 13 години. Това са Петьо Стефанов, Стелиан Георгиев, Николай Тачев, Иван Самет и вицешампионът от държавното лично първенство при 50-килограмовите Йордан Стефанов.

„Класирането не е важно в този турнир. Важно е да направим едно хубаво състезание, с което да почетем достойно големия Мишо Петров. Сигурен съм, че името му отново ще доведе в Габрово негови бивши колеги – олимпийски, световни и европейски шампиони, които ще наблюдават новите таланти в българските щанги“, сподели главният организатор и треньор на младите габровски щангисти Румен Янчев.

Михаил Петров е роден през 1965 година и започва да се занимава със спорт под влиянието на своя брат майстор на спорта Стефан Петров, който по това време е национален състезател по вдигане на тежести ­ европейски и двукратен световен вицешампион. Поради изключителните си физически качества е насочен от Емануил Илиев към спортния интернат при ХІ­-то основно училище, където започва да се занимава с вдигане на тежести, отначало при Стефан Колев. Най­-голямо си развитие обаче получава по­-късно при треньора Благой Зилямов и в националния отбор при "папата на българските щанги" Иван Абаджиев и Нораир Нурикян. Средното си образование завършва през 1983 година в Техникума по индустриално строителство. Голямата му любов обаче е спортът. Той продължава да се занимава активно с вдигане на тежести към ДФС „Янтра“, а по-­късно, по време на военната си служба, в ЦСКА. През 1987 г. е приет задочно във НСА, която завършва семестриално. От 1986 г. започва работа като инструктор в ДФС „Янтра”.

Михаил Петров е многократен шампион и рекордьор на страната, а като национален състезател печели редица международни турнири в категория до 67.5 кг. Той има две втори места от европейски първенства – от Катовице (Полша) през 1984 година и от Карлмарксщад (Германия) през 1986 година. Първенец на стария континент става през 1987 година, на първенството в Ремс (Франция). Габровският тежкоатлет стъпва в три поредни години на най-­високото стъпало на световни първенства. Първата му планетарна титла е от шампионата в Сьодертале (Швеция) през 1985 година. На следващата година отново става първи на първенството, което се провежда в София. Третият му световен връх е през 1987 г. в Острава (Чехословакия). В това състезание габровският състезател подобрява и световния рекорд в изтласкването – 200.5 килограма, в извънреден, допълнителен опит.

1987­ г. е най­-успешната за него като състезател. След европейската и третата световна титла, Петров триумфира и в състезанието за Световната купа в Сеул (Южна Корея) и то с нови два най-добри резултата на планетата – 158 килограма в изхвърлянето и 355 в двубоя. Заради феноменалните му постижения, Международната федерация по вдигане на тежести го определя за най-­добрия щангист на планетата за 1987­ г. Световните и европейски рекорди, които поставя Мишо Петров, на практика остават вечни, тъй като в последствие МФВТ променя категориите в щангите.