Трима българи в Световния топ 100 по twall®, Ивайло Белев е първи
Трима българи в Световния топ 100 по twall®, Ивайло Белев е първи / dropbox.com, архив

Днес официално бе обявена световната ранглиста по twall®, един нов спорт, при който на изпитание се подлагат реакциите и бързината на играчите. На челната позиция в нея застава Ивайло Белев, който е и световен шампион в дисциплината.

Световната ранглиста включва 100-те състезатели, които са събрали най-много точки при участия в официалните ежегодни първенства по twall®, които се провеждат от 2009 година насам. Досега в тези първенства са участвали представители на 27 държави: Австрия, Беларус, Боливия, Бразилия, България, Виетнам, Германия, Дания, Египет, Индия, Ирак, Иран, Испания, Йордания, Китай, Литва, Молдова, Полша, Русия, Турция, Унгария, Украйна, Финландия, Франция, Холандия, Чехия и Чили.

Интересното при ранглистата е, че включва и мъже, и жени (въпреки че играят отделно и при различни условия), тъй като се базира на интердисциплинарно сравняване. Ивайло Белев е спечелил четири от петте най-големи състезания по twall® (категория „мъже“), като в първото световно първенство през 2009 година не е участвал. Така той застава далеч пред останалите в световната ранглиста. На втора и трета позиция са германците Силвия Щраус и Кристиян Ретцер. В челната десетка има представители на Австрия, Литва и Украйна.

Други двама българи са успели да влязат в топ 100. Това са Николай Николов на 30-та позиция и Йордан Йорданов на 38-ма.

Към момента Ивайло е водач и в тазгодишното първенство twall® Challenge 2014, което продължава до края на годината. Повече информация за първенствата, както и световната ранглиста, могат да се видят на twall-challenge.com.