Трета държавна титла за Християн Стоянов
Трета държавна титла за Християн Стоянов / sport-gabrovo.com

Талантът на клуб „Орловец 93“ Християн Стоянов триумфира в Националния шампионат по крос кънтри, който се проведе при отлична организация в Койнаре, и спечели третата си държавна титла за годинатапише спортният сайт sport-gabrovo.com.

Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев направи много силно бягане, в сериозна конкуренция при юношите младша възраст, и спечели надпреварата на 4000 метра с време 13.16 минути. Хрис изпревари съперниците си в последните 1000 метра, при влизането на стадиона в Койнаре, и пресече финала с три секунди аванс пред Момчил Петков от „Атлетик“ (Тервел). С време 13.28 минути бронза взе Тодор Кънев от „Атлетик“ (Карнобат).Т

ова е трето злато за Християн от Националните шампионати за 2015-та. През лятото той спечели титлите и в коронните си бегови дисциплини на писта - 800 и 1500 метра. От първенството по планинско бягане грабна сребро. Наред с това Хрис записа куп впечатляващи класирания на международната сцена.

Стана двукратен световен шампион за хора с увреждания до 23 години, на 800 и 1500 метра (Щадсканаал, Холандия), и двукратен европейски шампион за състезатели с увреждания до 20 години в същите дисциплини (Вараждин, Хърватия). От Световните игри на Международната федерация на спортистите с увреждания, ампутации и инвалидни колички за мъже и жени, които се проведоха в Сочи (Русия), спечели сребро и бронз.

Освен Християн, на стълбичката за награждаване в Койнаре се качи и още един талантлив състезател на клуб „Орловец 93“ – Ния Вичева. Тя участва в надпреварата при момичетата до 16 години на 2000 метра и въпреки че беше с две години по-малка от съперничките си, докосваше титлата до последните метри.

Ния пресече финала трета, като остана само на две секунди от златото. Времето, за което измина дистанцията, беше 7.43 минути. Със 7.41 първото място извоюва Дева-Мария Драгиева (Атлетик, Мездра), а Елица Тодорова (Средногорски атлет, Пирдоп) се класира втора със 7.42 минути.