Томислав Дончев твърди, че Кирил Добрев не е запознат с проекта за тунел под Шипка
Томислав Дончев твърди, че Кирил Добрев не е запознат с проекта за тунел под Шипка / Колаж Dariknews.bg, фотографии: velikabulgaria.eu и личен архив на Кирил Добрев

"Г-н Кирил Добрев не е запознат с проекта за довеждащ път и тунел под Шипка и затова ме пита. Затова и прави грешки, когато коментира проекта", така вицепремиерът Томислав Дончев коментира за вестник ”100 вести” публикацията в електронни медии, че "66 млн. лв. европейско финансиране е загубила България заради тунела под Шипка” и коментара на народния представител от БСП Лява България, че тунел под Шипка няма да има.

Въпросният материал е написан въз основа на отговора на заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на парламентарния контрол в петък на питането на народния представител от ПГ на “БСП Лява България Кирил Добрев относно текущия етап от осъществяване на проекта за изграждане на обходен път на град Габрово и тунел под връх Шипка и мерките, предприети от правителството за осъществяването му.

"100 вести" обръща внимание, че тези думи на Добрев бързо предизвикали широка дискусия в социалната мрежа, в която габровци изразили тревога за бъдещето на проекта. В отговор Томислав Дончев публикувал оригинала на своята петъчна изява в Народното събрание с коментара: “Открийте разликите!”.

По-късно политическият му кабинет излязъл с “опровержение на направените чрез заглавието на статията внушения за загуба на средства от ЕС и неверния факт, че т. нар. “тунел под Шипка” едва ли ще има в близките десет години”. Копие от него било изпратено и до "100 вести“.

В съобщението се посочвало, че активно се работи по етапите с ново строителство, като физическото изпълнение на дейностите по Фаза 1 (обходен път на г. Габрово) към края на м. юли 2016 г. е 40%. Индикативният срок за завършването на строително-монтажните работи по по тази фаза е септември 2017 година.

Какво всъщност се случва с тунела под връх Шипка?