Томислав Дончев: Няма да предам хората, които са дали подкрепата си за мен
Томислав Дончев: Няма да предам хората, които са дали подкрепата си за мен / DarikNews.bg
Дончев
72723
Дончев
  • Дончев

Близо 49% е подкрепата за ГЕРБ в община Габрово, сочат резултатите от проведените в неделя избори за членове на Европейския парламент от България. Водачът на листата Томислав Дончев е с най-много преференциални гласове. 3 691 от избирателите на партията са посочили личното си предпочитание към бившия кмет и министър от кабинета Борисов.

Пълното интервю с Томислав Дончев може да чуете от прикачения аудио файл.

Каква е оценката Ви за този резултат, който е най-висок в страната? Може би е логичен, тъй като сте габровец!

- Преди да правя оценки, искам да благодаря на всички български граждани за доверието. Още повече благодаря на габровци за категоричната подкрепа. Още повече, че това се случва след повече от месец черен пиар и компроматна война, в която бяха въвлечени национални медии. В тази война бяха въвлечени хора от местната управа. Хората наказаха този, който си служи с такива инструменти. Губи този, който подценява интелигентността и добрата памет на избирателите. Българинът не позволи да бъде измамен. Няма да предам хората, които са дали подкрепата си за мен.

Политическата карта вече е пренаредена.

- Така е, но нека преди да отправим поглед в бъдещето, да се върнем в миналото. През последната една година бе разпилян огромен ресурс. Българите бяха поставени в паралелна реалност, такава каквато й се иска на странната  управляваща коалиция. Това в крайна сметка не се получи. Избирателите казаха какво искат. И тук се срина най-големия мит, опорната точка, на която се базираше всичко - че българите живеели в страх да не би ГЕРБ да се върне на власт. Настоящият парламент е нелегитимен. Имаме категорична промяна на силите, отслабено влияние на БСП. Парламентът категорично не представлява българските граждани. Изходът е незабавна оставка и предсрочни избори.

Изглежда в групата на ЕНП в ЕП от България ще отидат представители на партии, които там се припознават като автентични. Още повече, след като излезе информацията за евентуално пренареждане на листата на Реформаторския блок. Това като че ли отваря възможност да се реализира общо управление, намира се евентуален приемлив коалиционен партньор.

- Партиите, членки на ЕНП са наши естествени партньори. Добрият резултат на Реформаторския блок доказва, че тази формация има право да съществува. Напълно реална е хипотеза на колегите от блока да се гледа като на възможен партньор след предсрочните парламентарни избори.

Което ще ви избави от необходимостта да се коалирате с ДПС?

- Винаги съм казвал, че математиката не е най-добрата наука, която може да се прилага в политиката. Ние можеше отново да сме на власт, ако сме искали да търсим сътрудничество с ДПС. Имам резерви към ДПС и не считам, че могат да бъдат коментирани като партньор.

Особено след резултата на Реформаторския блок?

- Особено след този резултат.

Кога заминавате за Брюксел?

- Утре (днес б. р.), има предварителни преговори за зам.-председатели, разпределение на комисии. Поел съм ангажимент отиването ми в ЕП да не се отрази на присъствието ми в България. Затова ще откажа да бъдат ръководител на българската група там. Ще се опитам цялото възможно време да прекарвам в България. Бих бил полезен в комисията по регионална политика, комисията по бюджет или в комисията по бюджетен контрол. Веднага след 1 юни стартирам действия по откриване на офиси в страната. Първият ще бъде в Габрово, няма как да е по друг начин. Стремежът ми е Европейският съюз да стане по-близък до всички граждани. Ще работя с всички професионални общности и с гражданското общество.