Цветомир Михов, Томислав Дончев
Цветомир Михов, Томислав Дончев / ПП ГЕРБ

„В тези избори не за първи път потърсих подкрепата на габровци и я получих, за което благодаря. Такава подкрепа се носи тежко, отговорността и дългът са огромни. Такава подкрепа дава и мощност и сила, които мисля да ползвам в реализирането на важните приоритети, които искат и хората.“ Това каза в Габрово новоизбраният народен представител от габровска област Томислав Дончев.

Той увери, че проговорите за съставяне на правителство текат добронамерено, но не без трудности, тъй като зад тях стоят програми и финансови анализи. По думите му е важно да се сформира правителство с работеща формула, а не с тежко вътрешно напрежение.

„След подобни резултати ние нямаме право да не направим правителство, колкото и трудно да е. По-важни обаче са основните приоритети, които трябва  да реализираме, освен акцентите в досегашното управление“, каза още Дончев.

Той беше категоричен, че държавата трябва да си върне силата в областта на образованието и справедливостта. „Държавата беше слаба последните десетилетия в тези две области – да накара някой да учи и да спазва законите. Предстоят важни инвестиции в областта на икономиката и инфраструктурата, особено в Северна България, но образованието е шансът да преодолеем някои негативни тенденции в обществото. Няма как да интегрираме човек на пазара на труда, ако той не е изкарал и един ден в училище“, каза Дончев. По думите му държавата трябва да си върне силата и в защитата на правата на отделната личност, като уточни, че говори за всички форми на престъпността.

По отношение на местните ангажименти Дончев посочи продължаването на проекта „Обходен път на Габрово с тунел под Шипка“, както и водния проблем в Севлиево, като отбеляза, че вече има първи добри стъпки и отпуснати средства за поетапното му разрешаване. „Ако имам лична амбиция, освен инфраструктурата,  тя е свързана с висшето образование и науката в габровска област. За традиции няма да говоря, но мисля, че има потенциал“, добави Дончев. По думите му габровска област е район на контрастите – добро икономическо развитие и тежка демографска картина, заради което акцент трябва да бъде професионалното образование, а Техническият университет - средството за решаване не само на проблема с кадрите, но и на демографската криза.

Дончев беше категоричен, че в дългосрочен план няма как да има икономика, чието основно конкурентно предимство е ниската цена на труда. „Редица производства в България имат много други фактори, които генерират по-голяма конкурентоспособност – традиция, опит, избор на добра ниша, мотивация на персонала. В дългосрочен план ниската цена на труда няма как да бъде фактор, който да гарантира конкурентоспособност на българската икономика. И на фона на острата конкуренция за кадри, без атрактивно възнаграждение, няма да имаме истински успешна икономика. Тези, които го разберат, те ще имат шанс да развиват успешно бизнеса през следващите 10 години“, подчерта Томислав Дончев. Той уточни, че тук роля има и държавата, най-вече в реализирането на истинска конкуренция на пазара на труда.

Томислав Дончев коментира казуса с автомагистрала „Струма“ и изчезналите документи. „От цялата серия проблеми, които сътвори служебният кабинет миналата седмица,най-скъпо ще ни излезе проблемът с автомагистрала „Струма“. Необходими са спешни мерки, защото цялото финансиране за пътна инфраструктура може да се окаже под въпрос. Жалкото е, че се стигна до ситуации като компрометирани процедури, намерени документи в дома на чиновник, които бяхме забравили и които не са се случвали от 2009 година“, коментира Дончев.

Новоизбраният народен представител Николай Сираков подчерта, че се радва, че е част от успешния екип на ГЕРБ, който през последните години реализира важни за региона проекти, благодарение на приемствеността. „За пример мога да дам обходния път на Габрово с тунел под Шипка, който се строи само при управление на ГЕРБ. Такъв е фактът, без значение дали се харесва. „Основната работа е тук и за региона. Този добър пример видях от Цветомир Михов и мисля да го продължа. Направлението ми на работа е Габрово“, каза още Николай Сираков.

Областният координатор на ГЕРБ Цветомир Михов беше категоричен, че добрият резултат се дължи на водача на листата в Габрово Томислав Дончев и е признание за работата на представителите на ГЕРБ, както в изпълнителната и законодателната власт, така и в местната. Той уточни, че в габровска област ГЕРБ има близо 2000 гласа повече от предишните парламентарни избори и благодари на жителите на областта за доверието. „Ние се постарахме през последните години Габрово да се появи на картата на България и за Габрово да се говори. Надеждата в мен я има, докато има хора като Томислав Дончев“, каза още Цветомир Михов.