Ток от слънчева енергия ще произвеждат в Сенник
Ток от слънчева енергия ще произвеждат в Сенник / netinfo
В местността „Чумена“ в севлиевското село Сенник може да бъде изграден фотоволтаичен парк за производство на ток от слънчева енергия, съобщи кметът на селото Цветан Цонев.

По проекта за изграждане на система за производство на електричество от слънчеви батерии, свързани в паралел с електрическата мрежа, Цонев работи от близо три години. Оттогава до сега в селото е посещавано от представители на няколко специализирани фирми, за да оглеждат терена.

Най-заинтересована се оказала немска фирма, чието име кметът на селото засега пази в тайна.

В момента проекта за слънчевия парк в Сенник е в своя последен етап, като до няколко дни се очаква да излязат резултатите от спътниковите изследвания, които окончателно ще покажат дали мястото е подходящо за инвестицията. Неговата площ е 92 декара и освен, че се намира на най-високото място в селото, оттам минава далекопровод, а наблизо има и трафопост. Ако резултатите са положителни ще бъдат разкрити 10-15 работни места за местни хора.

Преди това да стане обаче крайното решение трябва да бъде взето от Общинския съвет. Освен в Сенник, подходящи терени за изграждане на фотоволтаични паркове има и в селата Петко Славейково, Шумата, Добромирка.

По изчисления на специалисти от 365 дни в годината около 240 са слънчеви и това е много добра предпоставка за развитието на този вид възобновяема енергия у нас.