Тодор Борисов притежава колекция от над 1200 фотографии с цар Борис Трети
Тодор Борисов притежава колекция от над 1200 фотографии с цар Борис Трети / Тодор Борисов, личен архив

Над 1240 фотографии с цар Борис Трети притежава Тодор Борисов. 17-годишният ученик в ХІІ клас на Националната априловска гимназия успява да се сдобие с тях за около година и половина, като съзнателно и целенасочено ги търси в социалните мрежи или чрез копия от Държавен архив, цитирайки източника. Оказва се, че младежът има повече снимки на Борис Трети от сина му Симеон Втори. Това е повод за среща с екипа на Царя, когато се обсъжда идеята за съвместна изложба в двореца Враня.

Интересът на Тодор Борисов започва от една семейна история, случила се десетилетия преди да се роди. Неговите прабаба и баба срещат цар Борис Трети в София и това оставя трайни впечатления за тях, въпреки че едва по-късно научават с кого са имали разговор.

Тодор е бил 3-годишен когато Симеон става премиер на България. Младежът проявява интерес към този период и е направил свои изводи за царския кабинет. Смята, че това е време на социална стабилност и икономически подем и казва, че приема политическите успехи на Царя за успехи на цяла България.

Интервюто с Тодор Борисов може да слушате в програмата на Българското национално Дарик радио за Габрово, Велико Търново и Русе на 2 ноември от 10:00 до 12:00 часа.