Теорията на Ребека Хармс е неадекватна, смята евродепутатът Вигенин
Теорията на Ребека Хармс е неадекватна, смята евродепутатът Вигенин / sxc.hu

Теорията на съпредседателя на Групата на зелените в Европейският парламент за изграждане на депо за ядрени отпадъци в България е неадекватна, смята евродепутатът Кристиян Вигенин. В свой доклад в Комисията по енергетика в ЕП, Хармс предлага 120 милиона евро от компенсациите за спрените блокове в Козлодуй да бъдат изразходвани за строежа на хранилище за ядрени отпадъци. Поради очевидното й непознаване на спецификата, тя има предложение тези средства да бъдат изразходвани не за енергийна ефективност, а за депо за ядрени отпадъци, тъй като транспортирането създава опасност от замърсяване на околната среда", каза Вигенин. Той допълни, че вече е проведена дискусия със специалисти и лично ще обясни на Хармс, че няма трайно решение по въпроса за ядрените отпадъци в нито една страна от Европейския съюз.

Евродепутатът обясни, че има технологичен период от около 10 години, в който клетките с обработено гориво престояват в самата централа. В специални контейнери ядрените отпадъци престояват още известно време, отново в района на АЕЦ, след което се изпращат за преработка в Русия.

Дори германските атомни електроцентрали нямат депа, каза още Вигенин. Според него идеята на Хармс ще отпадне, но докладът й дава възможност да я рекламира. Зелените в Германия са за закриването на всички атомни електроцентрали, но така влизат в противоречие с другата си  идея - за борбата с климатичните промени. Зелените нямат министрески отговорности в нито една страна членка на ЕС и им е по-лесно да говорят общи приказки и да рекламират идеите си, коментира евродепутатът.