Телефонните измамници изоставиха схемата с ранения близък, вече купуват климатици
Телефонните измамници изоставиха схемата с ранения близък, вече купуват климатици / DarikNews, архив

Криминалисти разследват две телефонни измами. На 30 март в полицията се оплакал 79-годишен мъж от Габрово, че неизвестно лице, въвеждайки го в заблуждение, му причинило имотна вреда в размер на 1400 лв.

Възрастният габровец обяснил, че на домашния телефон позвънил мъж, който се представил за негов братовчед. Мнимият роднина споделил, че иска да си купи качествен климатик, който в момента се предлагал на изгодна цена, но същият трябвало незабавно да бъде капариран.

За по-голяма достоверност, измамникът предоставил телефонен номер на магазина. За да услужи на своя роднина, габровецът предал спестяванията си на непознат мъж, с когото се уговорили да се срещнат близо до дома му. По-късно се свързал с близките си и установил, че е станал жертва на измамници.

На 27 март, по идентичен начин, била измамена и 71-годишна жена от Габрово. За да помогне на мъж, представил се за нейния сват, да плати капаро за същата изгодна покупка на климатици, тя предала на непознат 2000 лв. По случаите са започнати досъдебни производства.