Театър на трохите този петък
Театър на трохите този петък / netinfo

Читалище "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски -2011" стартира тази седмица редовната си програма, като залага на иновативните форми за културно-просветна, духовна и социална читалищна дейност. В читалището се организират кръжоци по дърворезба на печати за хляб, работа с глина, шиене на традиционен и модерен Гайтан. курс по православие - "Хляб и слово", източно православно пеене, станалите вече традиционни  общностни  месения на хляб -  "Театър на трохите" ,  озвучен с  "Кухненска музика"  както и много други. 

 Във вторник, 19.03., от 18:00 до 19:30, ул "Сан Стефано" 26, е първата среща на  "ХЛЯБ И СЛОВО" - курс по Православие. Той ще бъде воден от богослова Николай Канев.
 Темата е свързана с  деня на Прошката и началото на Великите пости. В четвъртък 21.03., от 16:00 до 17:15, ще се проведе първият кръжок по Шиене на традиционен и модерен гайтан.  Той ще се води Димитринка Илиева - една от последните местни майсторки на габровския гайтан и багрене на тъкани с естествени багрила. Материалите са осигурени от читалищет

Театърът на трохите е в петък, 22.03., от 17:30 до 20:00 ч.  Темата  е "Пролет моя, моя бяла пролет..."Малки и големи заедно месят  хляб и оформят малка фигурка от тесто, с която участва в импровизираното представление.

 Театър на трохите е една от кръжочните програмите към читалището свързана с хляба и творчеството. Тя се практикува в много други градове в България и по света по модела от Габрово. Групата от участници е с отворен характер. всеки може да участва - няма репетиции, няма сценарий, всичко е импровизация и свободен полет на въображението.