Таня Христова: Няма по-хубава реклама от това да преживееш нещо от първо лице и да разкажеш за него
Таня Христова: Няма по-хубава реклама от това да преживееш нещо от първо лице и да разкажеш за него / netinfo

На 25 юни на посещение в Етнографски музей на открито “Етър” бяха дипломати от 26 държави. Кметът Таня Христова, която бе техен домакин, коментира по време на визитата в музея оценката, която посланиците дават на развитието, постигнато от община Габрово с помощта на средства от европейските фондове.

Посланикът на Хърватия Н. Пр. Лйерка Алайбег даде висока оценка на начина, по който в Габрово се усвояват европейски средства. Възможно ли е да сме станали еталон без сами да го разберем?

Може би ще трябва да използвам библейската максима, че човек не е пророк в собствената си държава. За мен е съвсем разбираемо, на този етап, Габрово да бъде припознавано като добър модел много по-често отвън, отколкото отвътре. И мисля, че това е съвсем нормално. Предварителната информация, която посланиците имат за Габрово, която сами са успели да анализират, е свързана с успехите ни в инвестиране на европейските средства. Това говори много за нас. Не само като администрация. Това говори добре за хората, които живеят в Габрово. Дали сме най-добрите – не знам, важното е да сме от добрите.

Какво е мнението Ви за ситуацията с референдума във Великобритания?

Коментарите могат да бъдат много. Защото всички очаквахме това да се случи, но в обратна посока. От тук насетне има много анализи, които трябва да се направят. Включително и дали на всеки въпрос трябва да търсим отговор с референдум. Дали това може да предопределя съдбата на 28 държави и не само на тях? Защото знаем, че ЕС има взаимоотношения с други страни, бидейки единна общност. Дали ще се прояви здравия разум? Мисля, че англичаните казаха какво мислят!

Посланиците, с които Вие сте от два дни, изразяват ли притесненията си от ситуацията?

Мисля, че всички е нормално да бъдат притеснени. Дебатът ще бъде доста интересен, още по-интересни ще са действията, които ще последват. Това със сигурност ще подейства отрезвяващо на някои процеси в ЕС. Аз вярвам в обединена Европа. Това може да е доста критичен момент, който да подобри процесите в Съюза.

Успяваме ли да се представим добре пред посланиците при това посещение?

Попитайте сами всички тези посланици, които са гости на Габрово през тези два дни! Това може да се прочете в очите им, в усмивките им. Те непрекъснато повтарят, че България трябва да бъде показвана с места като Габрово. Не че така се противопоставяме на Черноморието, но може много добре да съчетаваме богатството на културата и историята. И чрез тях да развиваме и туризма като икономически отрасъл. Да съхраняваме завещаното през годините и да го показваме. Това е гордост за нас. Посещението на дипломатите е едно хубаво събитие, някои са идвали в Габрово и преди и могат да направят сравнение как е било и какво се е случило. Няма по-хубава реклама от това да преживееш нещо от първо лице и да разкажеш за него.


Още по темата:

Посланикът на Хърватия Н. Пр. Лйерка Алайбег, която даде висока оценка на вложените в Габрово европейски средства, се подписа в книгата за почетни посетители на ЕМО "Етър"