Таня Христова: „Дай Боже да имаме повече вяра, че нещата се случват”
Таня Христова: „Дай Боже да имаме повече вяра, че нещата се случват” / Община Габрово

Провокациите на 2014 година - меката зима, тежката пролет и лятото на катаклизмите.

Политическите бедствия - местна власт и европейските фондове, държава, която се опита да си "измие" ръцете с общините, като наложи санкции по големи проекти, а после ги отмени. Новите правителства и местната власт.

Младите хора на Габрово - инициативата START UP. Проектите за насърчаване на младежката дейност.

Много от символите на Габрово станаха на 50 години, какво би бил градът ни без тях?

Това са акцентите от разговора с кмета на Габрово Таня Христова. Пълният вариант на интервюто ще бъде публикуван на 1 януари, днес предлагаме част от него.

Все още не се знае младият човек, който ще остане да прави бизнес в Габрово, провокиран от инициативата START UP. Идеята дойде от страна на властите в швейцарската Община Тун и е предизвикателство за цялата габровска общественост.

Г-жо Христова, известен ли е вече младият човек, който ще остане в Габрово, благодарение на тази инициатива?

Не, все още не е известен. Това е стойностна инициатива, провокирана от кмета на Тун. С този град ни свързват повече от 17 години различни инициативи и това е едно от най-стойностните партньорства, които са създавани в България. При това между наша община и швейцарска. Швейцария е емблема на всичко, което може да се свърже със съвършенство и простота. Там няма нищо излишно, всичко е свързано с действие на здравия разум. Имат сериозна грижа за най-малкия детайл. Преди да стигнат до големите неща са създали малките. Ние все отказваме да живеем днес, очаквайки утре да ни се случи нещо вълшебно. Забравяме, че за да има утре, трябва да се погрижим днес това утре да дойде. Инициативата START UP даде възможност, заедно с участието на администрациите в Габрово и Тун и немалко представители на бизнеса в Габрово, да се оценят 30 от предложенията, които постъпиха. От всички разгледани 8 продължават напред. Младите хора, които са подготвили своите бизнес-предложения, ще работят с ментори, за да развият в детайли предложенията си. До февруари ще постъпят при нас, а на 8 април ще бъдат представени пред публика. Всички, които са проявили интерес ще могат да задават лично въпроси и да получат отговори за идеите.

Всеки, който иска ще може да зададе въпроси и в този смисъл сам да оцени дадено бизнес-предложение на млад човек, така ли?

Това е доста нетрадиционно за нашите условия. Цялата инициатива е много различна от това, с което сме свикнали. Тя е идея на кмета на Тун, който ангажира местния бизнес да набере финансовия фонд. След няколко етапа за избор на млад предприемач от Габрово наградата ще бъде връчена на 19 юни. Самият кмет на Тун ще я даде на победителя. Струва ми се, че това успя да събуди енергия в младите хора, но също и на тези които искат да развиват бизнес в Габрово. Показа един различен поглед на хората отвън към нас. Не е важен финансовия ресурс, важен е процесът. Да, един ще бъде победител, но идеите на другите участници може да намерят път за реализиране чрез сътрудничество с бизнесмени или банки.

Дай Боже, да се случи така. Наистина е важен пътят, защото докато човек върви среща трудности, получава съдействие и всъщност научава много. Опитът е безценен.

Младежката програма на Община Габрово също дава възможност за развиване на малки инициативи. Както и програма „Култура”. Разбира се, ако искаме да споделим идеите си и да потърсим подкрепата на Общината. Трябва да разберем, че полето е на конкуриращите се идеи, а Общината е тази която избира формата, под която да съфинансира. Трябва да изчезне усещането, че Общината е длъжна да финансира всичко. Да, може би е добро, но не винаги е възможно. Затова е най-добре идеите да се конкурират и да се радват на добрата оценка, на тези които ще потребяват създаденото.

Г-жо Христова, желая Ви успешна 2015 година, на Вас и на всички габровци!

Може би да си пожелаем да е мирна, да е по-спокойна от гледна точка на природни предизвикателства и да гледаме напред. Дай Боже, да имаме повече вяра, че нещата се случват, но и разбирането, че не всичко може да е съвършено. Да се учим да издържаме на предизвикателствата. Грешки и падания ще има, важното е да имаме сили да се изправим и да продължим.