Танцов ансамбъл Сивек с първа награда от Кабулети 2008
Танцов ансамбъл Сивек с първа награда от Кабулети 2008 / netinfo

Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек” при Народно читалище „Габрово” се завърна с Grand price от международния фолклорен фестивал „Кабулети 2008” в Грузия. Фестивалът е с конкурсен характер, а изпълненията са оценявани от 9-членно жури, съставено от професори по хореография. В програмата на фестивала са взели участие 36 състава от различни националности, разделени в две възрастови групи – до 16 години и над 16 години. Ансамбъл „Сивек” към читалище “Габрово”, съвместно с Танцова школа „Лиана” представи постановка, изготвена специално за конкурса, в която са вплетени елементи на фолклорното начало и модерния балет.

Председателят на журито на фестивала –Рати Мегралидзе характеризира представянето на българските състави като изключително и вълнуващо, и добави, че за първи път в историята на фестивала чуждестранен състав се класира за финала. След блестящото си представяне танцовите трупи са получили нови покани за участия в различни фестивали.

Една от тях е от член на журито и председател на международния фолклорен фестивал през май 2009 г. в гр. Поти към Световната организация на организаторите на фестивали; Международния фолклорен фестивал в старата столица на Грузия и множество други покани за участия в престижни международни конкурси.