Създават фонд Култура
Създават фонд Култура / Дарик Габрово, архив

 

Изграждането на фонд "Култура" са разисквали по време на първата си среща участниците в обществения съвет по култура в Габрово. По думите на кмета Николай Сираков основната цел на фонда е  да стимулира създаването, развитието и реализацията на културен продукт на територията на Габровска община и не само.

Очакваните резултати са: първо - система за по-ясно и справедливо разпределяне на средставата от общинския бюджет, второ - при подобен регламент за финансиране, създаващите културен продукт преминават на по-високо ниво и трето -  чрез фонда ще се приоритезират темите, които са актуални през съответната година. Фондът ще има две сесии в годината, през които ще се кандидатства за финансиране. Всяка една от тези сесии ще има определени приоритети.

От фонда няма да могат да се ползват засега културните институти, които са на общинска издръжка. Останалите - читалища, неправителствени организации и други културни формации, ще кандидатстват със своите идеи, които ще бъдат разглеждани от комисия по оценка на предложенията, към която ще се привличат и външни експерти. "Искаме да дадем шанс на втория ешалон от организации, които имат чудесни идеи, но им липсва едно рамо, за да бъдат реализирани", коментира Сираков.

В началото средствата във фонда ще бъдат от общинския бюджет.