Съветът по сигурност с призив към жителите на общината
Съветът по сигурност с призив към жителите на общината / Дарик Габрово, архив

За повишено внимание и търпимост призовава Общинският съвет по сигурност в Габрово. Оттам разпространиха обръщение към гражданите на общината. В него се казва, че предвид очакваната през следващите дни усложнена метеорологична обстановка с обилни снеговалежи, навявания и обледявания, и въпреки готовността на всички ангажирани институции, са възможни усложнения.

 Не са изключени прекъсвания в електропреносната мрежа, както по средно, така и по ниско напрежение. Голяма е вероятността от възникване на тежки аварии, свързани с пречупване на стълбове, които са трудно отстраняеми, особено в труднодостъпни терени. Възможно е прекъсване на водоподаването в районите, където то е осигурено от помпени станции, ползващи електрическа енергия. С цел гарантиране сигурността на гражданите, при навявания и образуване на преспи е възможно да се спират отделни междуселищни автобусни линии. Решение за това ще се вземат след детайлна оценка на прогнозираната динамична обстановката. Информация за движението на автобуси от и до Автогара Габрово, гражданите ще могат да получават на тел. 066/805566.  Възможно е блокиране на МПС от паднали върху пътните платна изкоренени дървета, което от своя страна може да доведе до  нарушаване на графика на снабдяването на отделни планински села с хляб и продукти от първа необходимост, както и доставката до отделни обекти на твърди и течни горива за отопление. Общинският съвет за сигурност и Щабът за координация се обръщат към жителите на Община Габрово и ги призовават:

  • Да проявяват търпимост към временните затруднения, които са вероятни при възникване на такива сложни ситуации.
  • Водачите на МПС да се съобразяват с усложнените пътни условия и не предприемат рискови за тях и околните пътувания, ако не са наложителни.По възможност да не паркират автомобилите си по начин     възпрепятстващ снегопочистването. Това е особено важно в районите на автобусните спирки и обръщала.  
  • Преди да предприемат пътуване, гражданите да потърсят необходимата им информация от пътните служби и МВР.
  • Възрастните хора да бъдат особено предпазливи при движение по тротоарите и пресичане на уличните платна;
  • Жителите на общината да поддържат заредени батериите на мобилните си телефони и се запасят със стоки от първа необходимост за няколко дни. Когато излизат от домовете си, да са топло облечени, да носят шапки и ръкавици. В случай на нужда от спешна медицинска и друга помощ, да изберат национален телефон 112.