Състезания, тандемни полети, велорали и спускане с тролей днес на Узана
Състезания, тандемни полети, велорали и спускане с тролей днес на Узана / Дарик Габрово, архив

 

Продължават дейностите, вкючени в Националната екоинициатива „LZ10GCG УЗАНА 2010". Днес в 9.30 часа на Узана стартира „Велорали Узана 2010" - І етап по възрастови групи- мъже, жени, ветерани, юноши и девойки. Организатор на проявяата е Колоездачен клуб „Исполин". В 10 часа започва  велосъстезание за деца със собствени велосипеди. Програмата продължава с демонстрация на радиоуправляеми автомодели- състезателни коли от 10 до 12.30 часа. Мястото е отсечката пред Планинска спасителна служба и Посетителския информационен център „Узана". Организатор е „Спорт модел клуб" - Габрово.

От 10 до 16 часа от връх Исполин ще има тандемни полети с парапланер за желаещи участници в екоинициативата. Организатор е Спортен клуб „Скай Номад" - Сопот.

Състезанието за активни сръчности, съобразителност и работа в екип, наречено „Фамилиатлон" ще се проведе между 10 и 15 часа. В него ще участват отбори от по трима души /родители с деца, приятелски групи, като условието е да има поне едно дете и един възрастен в групата/. Състезанието е отворено за всички присъстващи на екоинициативата. Отборите тръгват през интервал от 10 минути и се ориентират по картата. На контролните бази решават задачи, които им поставят организаторите; при несправяне със задачата им се отнема определен брой точки. По време на участието си могат да правят снимки, които да участват във фотоконкурса „LZ10GCG УЗАНА 2010". Победител е отборът с най-малко наказателни точки. Предметни награди за участниците, осигурени от Община Габрово. Стартът и финалът са пред Посетителски информационен център „Узана". Организатор е Сдружение „Мечти и отбори - България".

Спускането с тролей ще продължи до 18 часа. То е организирано от Спортен клуб „Орловец Екстремум" - гр. Габрово.

Точно в 12 часа е стартът на Присъственото състезание на къси вълни. То ще се проведе на поляната в местността Узана, а организатор е Българската федерация на радиолюбителите. От 14.30 пред Посетителски информационен център „Узана" започва Турнир по радиозасичане- „Лов на „лисици" в II тура - 144 MHz и 3,5 MHz.

Официално откриване на велопарка за екстремно колоездене в местността Узана с демонстрация за ползване на съоръженията и освещаване ще бъде от 16 часа.