Събор на пчеларите днес и утре в АЕК Етър
Събор на пчеларите днес и утре в АЕК Етър / Dariknews.bg

Днес и утре в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ се провежда XI Национален пчеларски събор. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летният празник на пчеларите. Затова го наричат още свети Прокопий Пчелар. Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник св. Прокопий.

В народната вяра пчелите са посредници между видимия и невидимия свят и помощници на Бога. Благословени са да създават меда. Дори и злите сили не им пакостят, заради любимата си храна. Затова болестите, злосторните същества, орисниците, вилите и самодивите биват умилостивявани с мед или медени питки.

По стар обичай пчеларите стават  още преди да е изгряло слънцето, за да сварят пчелите в кошерите. Отиват при тях с 2 бели погачи -"боговица" и "светец", кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и после го раздават на съседи и познати за здраве и берекет и, разбира се, за добър мед. Кошерите се "подрязват", което ще рече, че от всеки се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има магически свойства - с него се лекуват всякакви болести. Затова трябва са се скъта на сигурно място и да се пази през цялата година. Знахарки и баячки пък лекували с него тежки ухапвания от насекоми и всички разновидности на шарката. От него слагали на бузките на децата и в пазвите на моми и невести, за да ги пази от лоши очи и уроки.

Не се работи, за да не "изрови облак полето". Жените пазят празника, за да им "държат" децата, да растат живи и здрави.