Световен ден на незрящите хора
Световен ден на незрящите хора / netinfo

Днес е световния ден на незрящите хора. Той е обявен с решение на Световният съвет за благополучие на слепите на 15-ти октомври 1980 година. Белият бастун е приет като защитен знак и символ за социалната закрила на зрително затруднените граждани. Нека заедно да осигуряваме условия за безпрепятствено и безопасно ориентиране и мобилност; за свободен и равнопоставен достъп на незрящите и слабовиждащи хора, призовават от Съюза на слепите в България.

-Разграничавайте осезателно нивата на тротоарите от уличното платно!

- Маркирайте бордюрите на тротоарите!Изграждайте релефни водещи пътеки към входовете!

- Не паркирайте автомобилите си върху тротоарите!

- Обезопасявайте ремонтни и строителни дейности с ярки сигнални ленти!

- Изписвайте указателните и фирмени табели с едър шрифт и при добър контраст! Поставяйте ги на нивото на погледа на ползвателите!

- Избягвайте изграждането на единични и неравномерни стъпала в подстъпите към централните входове!

- Маркирайте с контрастен цвят ръба на първото и последно стъпало на вътрешните и външни стълби! Поставяйте на стълбищата водещи перила (парапети), боядисани в ярки, контрастни цветове! Обозначавайте с релефни символи поредността на етажа!

- Надписвайте бутоните на асансьорите с брайлови или релефни цифри!

- Номерирайте офиси, стаи и кабинети с едри релефни цифри!

- Боядисвайте вратите в контрастни на стената цветове! Прозрачните врати означавайте със сигнални маркери! Никога не оставяйте вратите полуотворени (полузатворени)!

- Осветявайте добре входове, фоайета, стълбища, коридори и сервизни помещения!

Облекченията за незрящите и слабовиждащи хора не пречат, а напротив– помагат за по-добрия архитектурен комфорт на всички останали!