Светофарна уредба е поставена в кв. Бичкиня
Светофарна уредба е поставена в кв. Бичкиня / netinfo

Нова светофарна уредба е монтирана на кръстовището на площад „Бичкиня” в Габрово. Тя е в резултат на поетите ангажименти от страна на Фонд Републиканска пътна инфраструктура, за обезопасяване на трасето, по което за поредна година се пренасочва трафика на тежкотоварни автомобили от прохода „Хаинбоаз” през Габрово.

Направен е нов тротоар до кръстовището на пътя Габрово – Трявна и са сложени предпазни метални пилони. Монтиран е метален парапет на укрепващата стена на р. Жълтешка. Ще бъде извършено изкърпване на слаби места по асфалтовата настилка, както и изграждане на нова тротоарна алея по ул. “Коста Евтимов”. Предвидено е да бъде поставена хоризонтална маркировка по трасето, включително 5 бр. пешеходни пътеки и ограничители на скоростта от типа спящ полицай.

Предстои свикване на комисия между Областно пътно управление и Общината за приемане на работите, след което светофарната уредба ще бъде прехвърлена за управление и поддръжка към Община Габрово. Тъй като населението на кварталите Бичкиня, Варчевци и Любово е подложено на денонощен тормоз от страна на тежките камиони, включително шум и замърсеност на въздуха, криещи опасност за живота и здравето им, ангажимента на ФРПИ е да „компенсира „ страданията на габровци като предостави средства в размер на 5 млн. лв за ремонт на бул. "Трети март" и ул. "Никола Войновски".