Светлина в тунела за крилото на Априловска гимназия
Светлина в тунела за крилото на Априловска гимназия / Дарик Габрово

Да бъде осигурено финансиране на крилото на Национална Априловска гимназия е обещала Министърът на образованието Йорданка Фандъкова на кмета на Габрово Томислав Дончев. Минала седмица градоначалникът се е срещнал с Фандъкова, като сред обсъжданите теми е била и гимназията. Още по времето на Даниел Вълчев са правени опити да се реши проблема със строителството на крилото, което продължава около 10 години. Отговорът тогава е бил, че МОН не може да финансира обект, чиито изпълнител не е избран по съвременния Закон за обществените поръчки.

Според Дончев, средствата необходими за довършване на ремонта, са най-малко два милиона лева. По време на разговора с Фандъкова, той е изтъкнал мотивите, че Априловска гимназия е държавно училище, както и че има нужда от новото крило. Отговорът на министъра е бил, че тази година не могат да бъдат осигурени средства за строителството. Фандъкова обаче е поела ангажимента през 2010-та и 2011-та година за поетапно финансиране за завършване на строежа. Необходимо е единствено да се реши казуса с фирмата-изпълнител, както и да се изчистят технически детайли

Дончев коментира, че е удовлетворен от процесите на децентрализация в образованието. Според Фандъкова до 2011 почти всички училища в страната ще станат общински. Местната власт много по-добре може да идентифицира нуждите на местния бизнес и по-добре може да управлява училищата като се съобразява с потребностите на бизнеса, коментира Дончев. Кметът е настоявал пред министъра Национална Априловска гимназия да остане държавна, тъй като би загубила статуса си.