Студенти създават анимационен филм от детски картини за Освобождението на България
Студенти създават анимационен филм от детски картини за Освобождението на България / netinfo

Художници от школата "Арт линия" в Казанлък на възраст от 11 до 17 години участваха в художествен пленер, посветен на националното честване на Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

В продължение на една седмица  дванадесет деца от школата рисуваха картини, отразяващи историята от падането на България под турско робство до нейното Освобождение. Освен рисуване на открито около Паметника на свободата и Руската могила, както и около местата на епичните боевете, участващите в пленера съпреживяха един открит  урок по история, който възпитаниците на "Арт линия" пресъздадоха в картини. 

Това е пети поред пленер на художествената школа и Национален парк музей "Шипка-Бузлуджа". Интересното при него е, че освен  изложбата на открито, която ще бъде подредена около самия Паметник на Свободата, картините ще бъдат използвани за сюжета на филм-анимация за деца, както и детска книжка.  Идеята е на директора на музей "Шипка-Бзлуджа", а реализацията ще е на бившите възпитаници на школата Теодор Христов, Гюлен Окан и Иван Боянов, сега студенти по анимация и дизайн.

Изложбата с рисунки от пленера  под наслов "Шипка - изгревът на свободата" ще бъде открита на 23 август на връх Шипка, непосредствено след състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата.