Столична програма „Култура” ще подкрепи новата книга на габровеца Момчил Цонев
Столична програма „Култура” ще подкрепи новата книга на габровеца Момчил Цонев / netinfo

Новата книга на габровеца Момчил Цонев спечели конкурс и ще получи финансиране от Столична програма „Култура". Авторът на „Снежно Габрово за деца" ще издаде и най-новата детска книга за София.

За разлика от другите справочни и енциклопедични издания, „София за деца" ще дава повече и по-изчерпателна информация за живота на столицата, но няма да бъде безлично справочно издание. Напротив, „София за деца" ще има качествено нова концепция - да разказва за София не научно-информативно, а творчески, чрез художествен разказ, на принципа на ученето чрез игра.

„Първоначалният ми замисъл беше за голяма детска книга за Габрово, но Столична община явно ме хареса повече като автор". Така Момчил Цонев шеговито се аргументира защо след три книги за Габрово започва да пише за столицата.

Момчил Цонев е автор на трите книги от историческата колекция „Габрово - живият град" на Обществен комитет „Васил Левски" - Габрово и Фондация за българска литература - София. На книжния пазар излязоха досега фотографското издание „Имало едно време в Габрово" и изследването „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662 - 1878 г.) в съавторство с Даниела Цонева, председател на габровския комитет „Васил Левски". В края на 2011 г. Момчил Цонев издаде и малката книжка „Снежно Габрово за деца" - забавен пътеводител за всичко най-важно и най-габровско през зимата. Габровецът има други два литературни проекта преди габровската поредица - това са книгата "Homo Pseudo. Pseudo-етика на чая с бисквитки", която спечели първия национален конкурс на издателска къща „Хермес", и първият у нас „Мултимедиен роман".

От тази пролет Момчил Цонев е и председател на Клуба на стипендиантите на Фондация „Конрад Аденауер" в България. Първото събитие, организирано от него и клуба, беше публичната лекция на министър Томислав Дончев на тема „България 2014-2020: европейските фондове у нас през следващия програмен период", която се проведе на 31 май в София.