Стартира кампания за опознаване на знаците на белия бастун
Стартира кампания за опознаване на знаците на белия бастун / DarikNews.bg

На 15 октомври всяка година се отбелязва Международният ден на незрящите хора. Международна кампания за опознаване на знаците на белия бастун започва в цялата страна. Кампанията е съвместна между Асоциацията на пострадалите при катастрофа, Съюза на слепите в България и Българския червен кръст (БЧК).

Тя ще продължи в рамките на един месец. Доброволци от БЧК ще раздават листовки със знаците на белия бастун на гражданите във всички големи градове на страната. Младите водачи на моторни превозни средства, които се обучават по Първа помощ в центровете на БЧК също ще бъдат запознати със знаците при движение по пътищата на незрящите хора.

15 октомври е Международен ден на белия бастун. През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. За това той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си. Белият цвят го направил по-забележим.

Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение.