Стартира кампания Младите хора - независими от тютюна
Стартира кампания Младите хора - независими от тютюна / netinfo

Кампания по повод 31 май - Световен ден без тютюнопушене се организира в Габрово, съобщават от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Тя ще стартира на 26 май и ще продължи до 6 юни. Тази година мотото на инициативата е „Младите хора – независими от тютюна”.

Основният фокус на кампанията е защита на младежите от опитването и превръщането им в редовни потребители на тютюна като се забранят всички форми на тютюннннева реклама, включително промоцията на тютюневи продукти и спонсорството от тютюневата инндустрия.Тютюнът е водещата и предотвратима причина за смърт в света. Това е единственият законен продукт за консумиране, който убива около една втора от онези, които го използват планирано от производителите.

В рамките на кампанията Домът на хумора и сатирата организира пътуваща изложба на карикатури на тема „Живот без тютюнев дим”. Експозицията ще бъде показана първо в Габрово, след това в столицата и други градове на страната. Тематичната изложба „Живот без тютюнев дим” е част от съвместен проект на Дома на хумора и сатирата и Министерството на здравеопазването, осъществяван в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007 – 2010 г. През седмицата ще бъде обявен и кокурс за хумористично-сатирични художествени творби на тема „Модерен ли си или пушиш?”.

Доброволците на Българския младежки червен кръст ще раздават брошури по темата в централната градска част и по училищата. Предстои изработването на табло с материали, които провокират пушачите към отказ от тютюнопушене.