Старт на дуалното обучение в Габрово
Старт на дуалното обучение в Габрово / Областен управител Габрово

Нетрадиционно посвещение в специалността „Мехатроника“ получиха вчера 26 младежи от ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Това е стартът на първия випуск по системата на дуалното обучение.

По нея завършилите придобиват умения по електроника, електротехника, машиностроене, информационна и системна техника, създаване на програми за машини с цифрово програмно управление.

Гимназията е една от трите в страната, където ще се реализира пилотният австрийски проект за дуално обучение.

Под формата на ролева игра учениците разказаха за себе си, за мечтите си и защо са избрали тази професия. Областният управител Николай Сираков, който беше гост на събитието, им пожела да продължават да мечтаят и да реализират онова, което е вътре в тях – техния скрит потенциал.

Той подчерта, че вероятно през целия курс на обучение погледите на всички ще бъдат насочени към тях, защото за нашия град , а и за страната ни това е випускът, който ще приложи малко по-различен модел на обучение.

„И няма нищо страшно ако днес не знаете какво е мехатроника, важното е чрез нея да откриете своята страст и когато приключи вашето обучение да сте уверени в уменията си и да знаете какво искате да правите“, сподели пред тях Николай Сираков. И за да е всичко като игра учениците имаха своята първа задача да подредят пъзели, които ако са правилни ще им разкрият мъничко от това „Що е то мехатроника?”.

Целта на пилотния австрийски проект, който се реализира в професионалната гимназия „Д-р Никола Василиади“ и още две такива в страната е, когато се видят резултатите от успешното реализиране на дуалното обучение, в него да се включат повече фирми, повече гимназии, да се сформират повече паралелки, които да се обучават по дуалната система и това да допринесе за по-качествено образование, по-висока конкурентоспособност на фирмите, по-високи заплати за служителите и по-развити региони.

На събитието присъстваха представители на Община Габрово, Регионален инспекторат по образованието – Габрово, Технически университет – Габрово, австрийското търговското представителство и бизнеса.