Среща за пречиствателната станция в Севлиево
Среща за пречиствателната станция в Севлиево / netinfo
Община Севлиево ще наеме консултантска фирма, която да подготви апликационна форма за кандидатстване в проект за отпускане на средства за техническа помощ за водния цикъл на Севлиево по Оперативна програма „Околна среда”. Ръководството на кметската администрация и местните медии проведоха среща с представители на консултантската фирма „Аква инс”, която упражнява строителен надзор на строящата се градска пречиствателна станция.

Инж. Румен Апостолов разясни основните акценти за изграждане на пречиствателни станции и канализации от програма „Околна среда”. Според него първата и най-важна стъпка, която община Севлиево може да направи, за да й бъдат отпуснати средства от програмата е да наеме консултантска фирма. Фирмата ще обслужва водния сектор на града и близките села, които могат да се включат в „Агломерация Севлиево”. Сама по себе си агломерацията е обединена канализационна мрежа и пречиствателна станция. Наетата фирма ще подготви и 25 годишна програма с необходимите дейности за подобряване водния сектор.

С решение на технически съвет в общината специална комисия ще приоретизира обектите. Втората важна стъпка е свързана с изготвянето на чувствителен анализ за поносимостта на социалната инвестиция. След определянето на трите най-важни мерки от анализа в рамките на 6-9 месеца консултантите трябва да направят предпроектно обследване на ВиК цикъла в няколко остойностени варианта. Най-добрия ще бъде избран от техническа комисия. Едва тогава в рамките на 18 месеца ще бъде подготвена и апликационната форма за инвестиционни надзор. Ако Община Севлиево бъде одобрена за отпускане на средства за техническа помощ дейностите по проекта трябва да бъдат реализирани до 2013 г.