Среща за депата в Министерство на околната среда и водите
Среща за депата в Министерство на околната среда и водите / netinfo

 

Работна среща за обсъждане на проблемите с депонирането на битови отпадъци за нашия регион ще се проведе утре в Министерството на околната среда и водите, съобщи за Дарик пресаташето на Община Габрово Маринела Събева.

 Срещата е във връзка с поетите ангажименти на страната ни за преустановяване експлоатацията на депа за битови отпадъци, които не отговарят на изискванията на нормативната уредба в срок до 16 юли 2009 година. От страна на Община Габрово на нея ще присъства инж. Ренета Кънчева - старши експерт в отдел „Озеленяване, околна среда и чистота".

До момента в Община Габрово няма официално постъпило писмо, с което да се забранява експлоатацията на съществуващото общинско депо и да се вменяват задължения за транспортиране на битовите отпадъци на регионалното депо в Община Севлиево.

Община Габрово ще отстоява позициите си за запазване експлоатацията на съществуващото общинско депо, което ще бъде реконструирано и модернизирано в съответствие с действащата в страната нормативна база и превърнато в регионално. Съгласно Националната програма за управление на отпадъците, едно от 54-те регионални депа, които ще продължат да се експлоатират, е габровското. Община Габрово е една от общините, които са най-напред в подготовката за реконструкция на своето депо - има отредена площадка, получено е Решение по ОВОС, има технически проект за реконструкция на депото, който предстои да се актуализира до фаза работен. През 2008 г. Община Габрово спечели проект по ОП „Околна среда" за техническа помощ  на стойност близо 300 хил. лв., чрез който ще бъде извършена преработка на техническия проект на депото, ще се изготвят строителни книжа и ще се подготви заявление за комплексно разрешително. Община Габрово е единствената община, която има утвърден план за мониторинг и контрол на съществуващото депо до превеждането му в регионално. В края на 2008 г. планът е съгласуван и одобрен от басейнова дирекция Плевен и РОСВ Велико Търново. Той се изпълнява от оператора на общинското депо - Благоустрояване ЕООД.

Категоричната позиция на Кмета на Община Габрово Томислав Дончев е, че габровският боклук няма да се кара в Севлиево.