Среща със спасени български евреи ще имат ученици от четири училища
Среща със спасени български евреи ще имат ученици от четири училища / Община Габрово

Тържественото награждаване на финалистите от литературния конкурс „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война” ще се състои на 5 март от 15:00 часа в Актовата зала на Националната Априловска гимназия.

Конкурсът е за написване на есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер” и е насочен към габровските ученици от средните училища по инициатива на фондация„Израел – България“ и нейния председател Яков Джераси.

Участие взеха възпитаниците на Националната Априловска гимназия, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПТГ „Пенчо Семов“.

Победителите в конкурса ще посетят Израел и ще се срещнат с наследници на спасените български евреи.

По време на церемонията гостите ще имат възможност да чуят отличените ученически творби, както и да зададат своите въпроси по темата. Специален гост на събитието ще бъде Яков Джераси.

Съгласно регламента на конкурса всички участници имаха възможност да избират между шест теми като всеки един от тях трябваше да включи в творбата си отговор на въпрос, зададен от автора на книгата.

До заключителния етап бяха допуснати единадесет есета на учениците, които са класирани на първо, второ и трето място в училищния кръг.

Комисия в състав от учители по „Български език и литература“ и „История и цивилизация“, определи финалистите от общинския кръг.

От 16 години фондация „Израел-България“ провежда сред ученици от горните класове конкурс за есе по темата за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Стремежът на Яков Джераси е младите хора у нас да познават историята си, да се гордеят с предците си, да пишат по темата и свободно да изразяват мнението си.