Средният производител трябва да стане гръбнак на селското ни стопанство
Средният производител трябва да стане гръбнак на селското ни стопанство / DarikNews.bg

Ако българите могат да споменат имена на наши евродепутати, то те са от левицата, коментира в Габрово Петър Курумбашев, който е на едно от челните места в листата на Коалиция за България в предстоящите избори за Европейски парламент. Така Курумбашев отговори на въпрос за ролята на досегашните членове на ЕП за слабия интерес към вота на 25 май. Според Курумбашев хората няма как да сбъркат имената на Илияна Йотова и Кристиян Вигенин.

„Ако направите анкета за три имена на евродепутати от ГЕРБ трудно някой ще може да се сети”, оцени Петър Курумбашев.

Кандидатът за евродепутат заяви, че вижда своето място в ЕП като член на комисии по „Земеделие”, „Култура и образование”, „Околна среда, здравеопазване и безопасност на храните”.

„Има много сериозна вероятност само три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС, да влязат в ЕП, тъй като е много трудно да се прескочи 6% бариера. Нашата цел е да спечелим тези избори, да имаме най-много гласове”, каза Курумбашев и уточни, че не би се учудил на разпределение на мандатите 7 за БСП, 6 за ГЕРБ и 4 за ДПС. Той допусна, че някоя от малките партии също може да вкара евподепутат, което ще отнеме от мандатите на останалите.

България получава много пари от ЕС за селско стопанство, но разпределението им на национално ниво трябва да се промени и да бъде целево. За биоземеделие, например да се знае каква сума отива и какви резултати се очакват.

„У нас реално бе прекършен гръбнака на малкия и среден бизнес в селското стопанство”, счита кандидатът за евродепутат.

Перът Курумбашев каза, че политическата му мечта е в България да има множество малки земеделски стопанства от по 100-150 дка, които да позволяват на собствениците да издържат семействата си, да образоват децата си, да имат съвременен и нормален стандарт.

„Средният производител трябва да стане гръбнак на селското ни стопанство, а не парите да отиват в малка група хора. Ние имаме толкова природни дадености, които продължаваме да отказваме да ползваме. България е последната южна зелена страна в ЕС. Но не ползва този факт. За това не ни е виновен нито ЕС, нито Русия, нито някой друг. Сами сме отговорни за положението. Идеята ми е средствата от Европа да не се раздават на „калпак”, а целево – биоземеделие, животновъдство и овощарство, трябва да се стимулират. Тези стъпки трябва да започнат да се прилагат веднага – още през 2014-2015 година, а не да чакаме края на 7-годишният период. Това е записано в програмата на левицата, остава тя да го спазва”.