Спешният ремонт в НМО завърши в срок

НМО
НМО / Спешният ремонт в НМО - Габрово завърши в срок

Приключи спешният ремонт на сутерена и английския двор в Националния музей на образованието - Габрово, който се намира в западното крило на Априловска гимназия.

Основният ремонт на приземния етаж се наложи заради компрометираната във времето бетонова конструкция вследствие на влага, което създаваше реална опасност от срутване  на таваните.

В началото на годината Министерството на образованието и науката осигури необходимите средства за проект за реставрация и консервация на цялата сграда, чиято реализация трябва да се осъществи на няколко етапа.

През месец май бяха отпуснати 180 000 лева за спешния ремонт в сутерена на НМО, който е част от първия етап на проекта.

Спешните ремонтни дейности включваха основно укрепване на компрометираната стоманобетонна конструкция на таваните чрез торкретиране (полагане на бетон под високо налягане) и извършване на хоризонтална инжекционна хидроизолация на стените.

Реконструирани и топлоизолирани бяха всички помещения, включително санитарните и сервизните.

Ремонтът обхвана и основната подмяна на дограма, подова настилка и мазилки; подновяване на електрическа и ВиК  инсталация.

Топлоизолирани бяха и външната стена на сутеренния етаж, която е с излаз към английски двор.

Друга важна задача на спешния ремонт беше изолиране   на отоплителната връзка между новото и централно крило на Априловска гимназия от сутеренните части на музея и изграждане на външна такава. 

НМО
Спешният ремонт в НМО - Габрово завърши в срок

"Изключително  сме благодарни за бързата реакция на министъра на образованието г-н Красимир Вълчев, който се запозна на място с проблема в приземния етаж на музея и осигури средства за проекта и спешния ремонт - каза директорът на НМО г-жа Мая Карагьозова. - Фирмата изпълнител "Валентин Петров 2004" създаде отлична организация, която ни позволи да извършваме основната си музейна дейност само с едномесечно затваряне на експозиционните зали. След успешния ремонт помещенията имат различен, обновен вид и предполагат ефективно използване. Освен че ремонтът завърши предсрочно, изпълнителят Валентин Петров, техническите ръководители, строителният надзор работиха коректно, точно и качествено, съобразно всички изисквания на обекта  - паметник на културата с национално значение."