Социалните работници в Габрово и Трявна обслужват 23 750 души
Социалните работници в Габрово и Трявна обслужват 23 750 души / Дарик Габрово, архив

 През тази година се навършват 20 г. от създаването като самостоятелни институции на службите за социално подпомагане, информира директорът на местната социална служба Радостина Братованова. " През годините до момента социалните служби претърпяха десетки промени, свързани освен с подпомагане, настаняване в различни видове заведения за социални услуги, вече и със семейни помощи за деца,интеграция на хората с увреждания,снабдяване с помощно технически средства,винетки за хора с увреждания и обслужване на деца в риск. Работим и по различни национални и европейски програми за заетост и обслужване на лица и деца в тежко здравословно състояние", разказва Радостина Братованова.

От края на миналата година содиалната служба се премисти в нови офиси на ул. "Брянска".Там са разкрити 3 приемни за работа с деца,хора с увреждания и социално слаби лица.

Социалните работници в Габрово и Трявна обслужват  23 750 клиенти общо по различните нормативни указания,  От тях 9 205 са по закона за интеграция на хората с увреждания,3 935 по закона за семейните помощи, а 7 885 по закона за семейни помощи при деца. През миналата година са обслужени  3309 лица с увреждания по наредбата за  освобождаване от винетни такси.

1699 души са снабдени с 2500 помощни технически средства.