Социалните дават на съд севлиевци, лишават ги и от помощи
Социалните дават на съд севлиевци, лишават ги и от помощи / netinfo

5-6 социално слаби от Севлиево ще бъдат дадени на съд, тъй като са получили неправомерно целева помощ за отопление, съобщиха от дирекция „Социално подпомагане“. До крайната мярка се стига, след като при проверка социалните работници установяват, че лицата са пътували в чужбина, продали са недвижим имот или имат свой бизнес и др. Те не са се отзовали на молбата за доброволно връщане на парите. 

Тази година енергийната помощ е в размер на 282 лева, която бе изплатена еднократно в целия си размер за новия отоплителен сезон. Целта бе гражданите сами да преценят как ще се топлят през зимата. След отказа да върнат неправомерно получените пари, директорът на „Социално подпомагане“ в Севлиево- Наталия Иванова, вече е подписала заповеди за наказание, с които лишава виновните от помощи за срок от две години.

1554 души от Севлиево са подали молби-декларации за отпускане на енергийни помощи, крайният срок за което изтече в края на октомври. 95 души ще трябва да върнат парите заради наказание или пък са починали преди началото на отоплителния сезон. От общият брой лица, одобрение са получили 1459 семейства.

До края на този месец те ще получат така наречената инфлационна добавка от 100 лева, съобщиха още от „Социално подпомагане“. Допълнителните средства са предвидени от социалното министерство, заради повишаващата се инфлацията в страната.