Службите по трудова медицина работят формално
Службите по трудова медицина работят формално / netinfo

2216 са установените нарушения от инспекцията по труда на територията на Габровска област от началото на годината до края на юни. Най-висок е процентът на откритите нередности в организацията на безопасни и здравословни условия на труд – 33 на сто. 22% са нарушенията, свързани с безопасността на труда.

Според директора на габровската инспекция по труда Пламен Иванов службите по трудова медицина продължават да работят формално и точно проблемните места не се обхващат в оценката на риска. 102 са спрените работни места, машини и съоръжения през първото полугодие, каза още Иванов.

Проверка на инспекцията по труда през този месец е установила, че 3 непълнолетни лица са работили незаконно. Засиленият контрол относно използването на детския труд в заведения и хотели на територията на региона продължава.

През първото полугодие в инспекцията са постъпили 146 искания от работодатели за назначаване на непълнолетни на работа, от тях само 13 не са удовлетворени. „Искам да припомня на работодателите, че при наемане на деца без разрешение на инспекцията по труда се търси наказателна отговорност. Нарушителите се предават на прокуратурата”, допълни директорът на местната инспекция по труда Пламен Иванов.