След 30 години до 4 месеца обходът на Поповци ще е готов
След 30 години до 4 месеца обходът на Поповци ще е готов / Дарик Габрово

 

Заместник кметът на Габрово Климент Кунев поздрави с бутилка шампанско багериста за първата копка на обходния път на село Поповци. В приветствието си към участниците в церемонията той подчерта значимостта на този проект, чието изпълнение ще подобри транспортната достъпност до Габрово, ще повиши инвестиционния интерес към града и ще осигури спокойствие на родителите на децата от Поповци. В селото ще се подобрят условията за живот и ще намалее замърсяването на въздуха.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, който даде старт на изграждането на обходния път, подчерта, че замразеното строителство носи най-големите загуби за икономиката. За това този обход, въпреки своите кратки километри, трябва да приключи час по-скоро и това ще стане след 4 месеца. Лазар Лазаров каза още: "Едно от предимствата на този път и то в стила на габровци е, че с него ще хабят по-малко бензин и ще си търкат по-малко гумите на колите. Това е основното предимство, дори за тези 1,9 км. трасето се скъсява с приблизително 400 метра. Има и други предимства. Те са свързани с безопасността".

След 30 години до 4 месеца обходът на Поповци ще е готов
netinfo

Може би в края на тази 30-годишна сага Областният управител Мариян Костадинов изрази надежда, че края на лятото, или началото на есента ще поздравим кмета на Поповци.Той каза още: „Нашите съграждание от Европа биха се учудили че областен управител, председател на агенция и други правят за пореден път първа копка на една отсечка от 1.9 км и ако не беше тъжно, биваше поне да бъде срамно. През годините на прехода не е направено много за инфреструктурата на областта". Костадинов коментира и факта, че инициативен комитет отново обжалва пред ВАС проекта за западния обходен път с тунел под Шипка: „там кътдето законът се произнася само по законността на процедурата". Отделно се пишат безмислици, че ще бъде нарушена популацията на кафявява мечка, вълк и рис. Мариан Костадинов допълни, че в името на интересите на една ограничена група хора не бива да се пренебрегват тези на гражданите на целия град, както и заинтересованите от цялата страна, които са неизмеримо повече. Областният управител подчерта усилията пред ЕК и обектът е предвиден за следващия програмен период.

На събитието присъстваха кметът на с.Поповци Румяна Иванова, директорът ОПУ - Габрово инж.Деян Георгиев, представителят на Консорциума, изпълнител на обхода Денка Генчева и др.