Сираков: През тази година да поставим на фокус нашите деца
Сираков: През тази година да поставим на фокус нашите деца / Областен управител - Габрово

„Да подкрепяме талантливите деца!” под това мото премина традиционната среща на областния управител в началото на годината с кметове на общини, председатели на общински съвети, директорите на териториални структури и медии.

„Една година по-късно отново сме заедно, за да си благодарим за изминалата година, за партньорството, за взаимоотношенията, за взаимопомощта, която сме си оказвали при справянето с нашите ежедневни предизвикателства. Със сигурност сме имали такива и със сигурност ще имаме, но важно е как преминаваме заедно през тях”, с тези думи се обърна към гостите си Николай Сираков и сподели, че през настоящата година би желал да променим фокуса на вниманието си.

„С „Дързостта да бъдеш първи” ние поглеждахме към миналото и търсехме пример от онези, които са дръзнали да бъдат първи. Разбрахме, че вдъхновението, което те са имали всъщност не е привилегия за определени хора, а е дар – уникален талант, който всеки един от нас притежава. Просто те са имали смелостта, дързостта да го проявяват, независимо от обстоятелствата”, каза в словото си областният управител и допълни:

„Ние като общество, като общност в нашия регион също притежаваме такъв уникален дар! И ако настоящето е факт, който не можем да променим, защото е следствие на миналото, то начинът, по който реагираме в този момент – сътворява нашето бъдеще. А всъщност, нашият талант се проявява по най-прекрасния начин, чрез най-чистото съзнание - съзнанието на децата. Дай боже да запазят в себе си онзи прекрасен възглед към живота, който имат в тази прекрасна възраст.”

„Иска ми се да поставим на фокус нашите деца през тази година”, подчерта още веднъж Николай Сираков и акцентира върху желанието на всички да задържат младите хора в региона, но не да се фокусираме толкова върху онези, които са някъде, за да ги върнем, а да обърнем вниманието си към всички, които са тук - заедно с тях, създавайки им условия да покажем, че има защо да се върнат онези, които не са тук.

По стара традиция всяка институция получи календар за новата година. Но този път календарът включва дванадесет лица – дванадесет уникални таланта, които са имали шанса да се проявят в ранна възраст. Тази година календарът е и по-различен, защото оживя пред гостите на областния управител. Николай Сираков представи лицето на месец април и покани до себе си изключително талантливото дете от нашата област - Юлиана Мур и сподели: „Искахме да се докоснете до нейния талант и той да остане през цялата година в сърцата ни, за да можем наистина да успеем да съхраним тази дързост в младите хора. Ние имам какво да се учим от тях! Нека не им пречим! Наша остава отговорността и грижата да позволим на тези деца да надграждат таланта си, да вдъхновяват нас самите и да бъдат пример за онези, които искаме да се върнат!”

Юлиана Мур е сред 19-те деца от област Габрово, които с постиженията си са включени в Клуб 2014 на Фондация “Димитър Бербатов”. Тя беше специален гост, а с изпълненията си показа защо Областна администрация избра на фокус да са талантливите български деца.