Сградата на училище Йосиф Соколски ще бъде фондохранилище на Етъра
Сградата на училище Йосиф Соколски ще бъде фондохранилище на Етъра / Ангел Гоев

 

Сградата на училище "Йосиф Соколски" е предоставена за ползване от Общината на Архитектурно- етнографския комплекс "Етър", съобщи директорът Ангел Гоев. "Мислим да го направим като модерно фондохранилище, тъй като във фонда на "Етъра" има около 40 хил. музейни експоната, които трябва да бъдат съхранявани в много добри условия", каза още той.

По думите му така ще се реши проблемът с изпразване на помещенията в чаршията, които могат да се използват за експозиционна площ. Там биха могли да се направят и статични етнографски експозиции с определена насоченост. В бъдеще в сградата на училището могат да се създадат ателиета за консервация и реставрация за съхраняване на музейни експонати.

Гоев допълни, че има възможност там да бъде пренесена и формата за обучение- като училище за занаяти и за народни традиции. Той уточни, че през пролетта предстои ремонт на покрива на училището.

От "Етъра" съобщиха още, че за изработка на технически проект ще бъдат отпуснати около 60 хил. лева. За 2011 ще се оползотворят 20 хил. лв, а за 2012 год. около 40 хил. лева. След това поетапно ще започнат ремонтните дейности.