Севлиево, русофили
Севлиево, русофили / Национално движение Русофили
Севлиевските русофили ще посращнат Старата Нова година, пише вестник 100 вести, цитирайки председателя на ОД „Русофили“ в Севлиево Наташа Колева. Предвижда се организирането на шумно и весело парти под звуците на любими руски мелодии на 13 януари.

Освен трио „Звън“, които ще се появят пред своята публика с обновен репертоар и нови костюми, най-вероятно в програмата ще се включи и познавачът на китайските нрави, преводачът от и на китайски език Петко Хинов с китарата си. Тазгодишното отбелязване на Старата Нова година ще бъде посветено на руската празнична обредност, информира още Наташа Колева и допълва, че в празника ще се включат и представителите на руската диаспора от Габрово. По време на миналогодишното отбелязване на Старата Нова година гост на севлиевските русофили беше бардът от Несебър Иван Ненков. 

„Старата Нова година“ е неофициален традиционен православен празник, честван като начало на Новата година по Юлианския календар. Тя се пада на 14 януари по Григорианския календар
Въпреки че през 1918 година в Съветска Русия официално е приет Григорианският календар, руската православна църква продължава да използва Юлианския календар, пише Руски дневник.

Традицията за отбелязване на Старата Нова година е запазена в много други източноправославни страни като Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Македония, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна. Тя се празнува и в Уелс, и в Швейцария.
За мнозина руснаци зимните празници не свършват, докато не настъпи 14 януари, когато те празнуват Старата Нова година. Всъщност, традицията повелява да не се разваля коледната елха именно до тази дата.

В материала е използвана информация от сайта на Национално движение Русофили