Семинар в старата фабрика на Христо Райков
Семинар в старата фабрика на Христо Райков / Дарик Габрово

 

Артистичен семинар на открито ще се проведе днес в  старата фабрика на Христо Райков. Проявата е част от Първия международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие" (Arts and Sciences for Sustainability in Social Transformation (ASSiST), който се организира  в Габрово до 27 август.

 Днешната среща има за цел да събере участниците във форума с различни поколения габровци и да провокира дебати около миналото и бъдещето на града. Ще се коментира потенциалът на старите фабрики и как животът би могъл да се върне в тях, чрез включването им в арт проекти. Ще има музикални импровизации, спомени и артистична разходка сред изоставените зали. В тях могат да се включат всички, защото колкото повече от членовете на едно общество се развиват творчески, толкова по-живи са човешките взаимоотношения. 

 Във форума участват 37 творци от 30 страни, сред които Австралия, Англия, Бразилия, България, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Камбоджа, Канада, Мексико, Никарагуа, Нова Зеландия, Перу, Португалия, САЩ, Судан и Франция. Сред българските творци има и трима габровци. Организатори на събитието са „Международен съвет на самодейните средища", световната културна платформа „Cultura 21", културен център Хлебна къща „Св. Христофор", сдружение „Планета Габрово" и Община Габрово.