СДС подготви антикризисна програма
СДС подготви антикризисна програма / Дарик Габрово

 

Институциите в момента работят в лек хаос, провеждат се отделни, често несвързани помежду си действия и нуждата от вземането на спешни антикризисни мерки е голяма, считат от местното ръководство на СДС. Сините са подготвили цялостна икономичска програма, включваща 13 мерки, която ще бъде представена на министър -председателя. По думите на лидера на габровската структура Виктор Спасов СДС е единствената партия, която излиза с  такива мерки и е редно те да бъдат взети под внимание.

 Предложенията са свързани с  макроикономическа стабилност, актуализация на бюджета и радикалното съкращаване на всички излишни и неефективни разходи спиране на проекта АЕЦ „Белене", спиране на фалитите и запазване на работните места, заплащане на заменките по пазарна цена към датата на придобиване, административна реформа. От СДС смятат, че е необходимо поддържането на балансиран бюджет или минимален бюджетен дефицит, стабилна финансова политика и стабилен валутен борд е задължителна основа за по-лесно излизане от кризата, създаване на Национален антикризисен щаб, който да включва представители на синдикатите, работодателските организации, парламентарно представените партии и неправителствени организации, насърчаване на заетостта и икономиката чрез намаляване на осигуровките с 1-3 процентни пункта в средата на 2010 година, ако приходите в бюджета го позволяват. СДС отчита, че вдигането на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица с 60% като изключително голяма грешка. В момента държавата дължи около 1,5 млрд. лв. на бизнеса и около 0,5 млрд. лв. под формата на невъзстановен ДДС. Тази порочна практика трябва да бъде прекратена, смятат сините. В България електронните плащания са много малко, значителна част от плащанията са в брой. Като идеи за изсветляване на българската икономика СДС предлага увеличаване на електронните и банковите разплащания. Всички закони и процедури, които предстои да се приемат да минават задължително през анализ на въздействието и публично обсъждане.
 

Да се оптимизира щата на държавната администрация и да се забрани плащането на бонуси на всички. Обвързване на заплащането с постигнатите резултати.
Други мерки, предложени от СДС са  стимулиране на развитието на иновациите, новите технологии и изследователската работа и назначаване на вицепремиер по еврофондовете, заедно с цялостен нов екип, който да носи отговорност за качеството на проектите, за осигуряване на условия за честно състезание и за по-добро усвояване на европейските фондове. Последната от мерките ще бъде изпълнена първа според местните сини, тъй като най-вероятно до дни назначаването на габровския кмет за министър по еврофондовете ще стане факт.