Габрово
Габрово / РБ Априлов-Палаузов

Директорът на РБ „Априлов-Палаузов” Савина Цонева награди най-активните читатели на библиотеката за отминалата 2018 година. Наградите за „Читател на годината” в една от най-старите български библиотеки се връчват традиционно и отбелязват началото на новата библиотечна година.

Те се определят на база безпристрастна актуална статистика за четенето чрез автоматизираната система за заемане на литература.

Наградите бяха връчени в три възрастови категории – до 14 години, от 15 до 29 години и над 29 години. Третата възрастова категория е най-многобройна  и затова в нея се дават три отличия „Читател на годината”.

С голяма радост и с истинска гордост екипът на Габровската библиотека поздравява своя най-млад читател на годината за 2018 година – Йордан Коларов с прочетените от него 100 книги в периода от 1 януари до 31 декември 2018 година. Йордан е възпитаник на ОУ „Ран Босилек” в Габрово.

Ученичката от Национална Априловска гимназия Йоана Йорданова печели наградата „Читател на годината” в младежката читателска категория. Тя е заела и прочела през годината 88 книги. Йоана е доброволец от Клуба на доброволците при РБ „Априлов-Палаузов”. Тя е надарена с писателска дарба и създава свои произведения. Желаем й успех!

Читател на годината №1 в третата възрастова категория за поредна година е Севда Йовкова Йовкова, учител в СУ „Отец Паисий” - Габрово. Тя доказва своето безспорно пристрастие към четенето със заетите 273 книги през 2018 г. Постижението й не отстъпва на тези от предходните години – за четвърти пореден път книгите, прочетени от Севда Йовкова са над 200 за годината.

Втора в класацията е Паулина Хараламбиева Мартинова, учител от Национална Априловска гимназия със също впечатляващия брой от 235 прочетени през годината книги. Г-жа Мартинова е преподавател по български език и литература, приятел на библиотеката, който активно прокламира четенето и любовта към книгите сред своите ученици.

Двете дами са последвани веднага от верния и ентусиазиран читател на библиотеката, също от нежния пол – Павлина Георгиева Илиева, която може с пълно основание да се похвали със своите 184 прочетени книги.

Екипът на РБ „Априлов-Палаузов” поздравява своите най-добри, активни и верни читатели, желае им много здраве и късмет през 2019-та година и им благодари за това, че носят факела на словото в обществения живот на Габрово и региона.