Само в две аптеки установени нарушения за полугодието
Само в две аптеки установени нарушения за полугодието / netinfo
При 27 проверки на зъболекари, извършени през първите шест месеца на годината, са открити нарушения. Това съобщават от Районната здравноосигурителна каса в Габрово. Нередностите са свързани най-често с превишаване обема на оказаната дентална помощ и отчитане на неизвършена дейност, както и нарушения на изискванията за качество на договорените дейности. В 27 случая са установени и суми за възстановяване.

26 нарушения са установени и при направени проверки на общопрактикуващи лекари. Най-често се установява несъответствие на договорената по вид и обем медицинска помощ и оказаната /напр. – непълен обем на дейностите, задължителни при профилактичните прегледи и диспансерното наблюдение/; липса на задължителното по договор налично и изправно оборудване; неправилно или непълно водена първичната медицинската документация и досиета на пациентите. В няколко случая, е констатирано неизпълнение на задълженията по оказване на неотложна медицинска помощ /осигуряването на непрекъснатост на медицинските грижи/.

Нарушения са установени при 12 от проверките, направени на изпълнители на специализирана медицинска помощ. Специалистите също, най-често не са разполагали със задължителното по договор налично и изправно оборудване, допуснали са нарушения на реда за работа с медицинските документи и несъответствие на договорената по вид и обем медицинска помощ и оказаната.

При 2 от проверените 11 аптеки са установени нарушения.