С инициативата Предай нататък да помогнем на малкия Мехмед
С инициативата Предай нататък да помогнем на малкия Мехмед / Dariknews.bg

"В  приемната на гражданско движение „ ДНЕС” на площад „  Първи май” №1 дойде млада жена на около 40 години, на която преди години бях помогнала „ pro bono „ в тежък за нея момент. Не беше забравила. Сега искаше да помогне на своя съседка, самотна майка", това споделя в отворено писмо адвокат Христова от Движение "ДНЕС".

От организацията уточняват, че детето на жената, 10-годишният Мехмед имал тежък здравословен проблем. Страдал от хроничен нефритен синдром с чести рецидиви и в момента бил на хемодиализа в Габровската болница. Предстояла  процедура, която налагала да бъде транспортиран за продължаване на лечението му в Детска академична клиника – София, специализирана за деца с бъбречни заболявания.

Майката, Селвет Салим,  от година била безработна, без някакъв  сигурен доход и не можела да осигури дори минимални средства за първоначалното му настаняване и обгрижване в болничното заведение.

Експертно  решение на ТЕЛК от 2013 година сочи, че детето е с 80 % загубена работоспособност и единствената надежда на майката е трансплантация на бъбрек, за която е намерен съвместим донор.

Адвокат Христова от движение "ДНЕС" се обръща с призив към обществеността:

"Тази самотна майка  отчаяно се нуждаеше от безусловна подкрепа ДНЕС. Започна похода към сърцата  на добрите хора. В битката за оцеляването  на малкия Мехмед се включиха:
- Лайънс клуб – Габрово дарили  150 лева;
- ЖБД „ Майчина грижа”  дарили  200 лева;
членове  на ГД „ДНЕС” и майки, съпричастни към драмата на тази жена.


Като участник в набиране на средствата за детето не мога да не изразя възхищението си в личен план от хора като г-жа Соня Корназова, г-жа Даниела Христова, г-жа Ганка Шиварова,които ме накараха да повярвам, че да помагаш на човек в нужда е мисия".