Руснаците първи на спринта на световното по ски ориентиране, Беломъжев - втори
Руснаците първи на спринта на световното по ски ориентиране, Беломъжев - втори / netinfo

Едуард Хренников при мъжете и Наталия Томилова при жените, и двамата от Русия, се класираха първи на спринта по време на вория кръг от Световната купа по ски ориентиране в курортен комплекс Узана край Габрово. Хренников финишира 2,9 километровата отсечка с време 13 минути 42 секунди. Само 9 секунди след него на финала пристигна двукратният ни младежки световен шампион Станимир Беломъжев. Трети, с време 13:57, остана Кирил Веселов, също от Русия.

При жените най-добро време показа Наталия Томилова, която премина 2,6 километровото трасе за 14 минути и половина. Втора остана норвежката Марте Реенаас с време 14:36, а трета се класира Алена Трапезникова от Русия, пристигнала на финала минута след победителката. Единствената българка, взела участие в състезанието - Стефания Беломъжева, зае 23-та позиция с време 21 минути 4 секунди.

В днешната надпревара участие взеха 39 мъже и 24 жени. Въпреки че началото бе обявено за 11 часа, стартът беше даден час по-късно. Причината за това са сериозни проблеми с пътуването на финландския отбор, които са  пристигнали на Узана от Букурещ едва в 2 часа тази сутрин. Освен това е станало ясно, че три калъфа със ски и други необходими съоръжения за участие в състезанията не са пристигнали заедно с тях в Румъния. Всички отбори са дали съгласието си стартът да се отложи с един час.

Утре кръгът от Световната купа по ски ориентиране продължава с дълга дистанция с масов старт, като началото е в 11 часа.