Рудолфо Пейков пристигна в Севлиево за откриването на галерията
Рудолфо Пейков пристигна в Севлиево за откриването на галерията / netinfo

Синът на световноизвестния скулптор Асен Пейков - Рудолфо, и спътницата на неговия брат Илия - Йоле Манчини, пристигнаха в Севлиево за откриването на художествената галерия "Асен и Илия Пейкови". Рудолфо Пейков бе придружен от двете си дъщери Невенка и Малайка. На специалната пресконференция Рудолфо и Йоле разказаха спомените си, свързани с двамата братя. Те разкриха мистерията около изчезването, а в последствие и от намирането на оригиналния шах, изпратен като подарък от Асен Пейков за Георги Димитров. Според сина на скулптура издирването заприличало на криминален роман, но в крайна сметка скъпият подарък бива открит от уредничката в Националната художествена галерия Слава Иванова.

В тази връзка кмета на Севлиево обяви, че е изпратил писмо до Главно управление на архивите към Министерски съвет с искане изработеният от Асен Пейков шах да остане в Градската художествена галерия.

Спътницата на Илия Пейков – Йоле дари на новата художествена галерия целия архив на своя любим. Части от снимките, писмата и поканите за негови изложби са включени в експозицията, която ще бъде открита днес. Освен на откриването на галерията «Асен и Илия Пейкови» гостите от Рим ще посетят и улицата, носеща имената на талантливите севлиевци, намираща се в близост до родния дом на техния баща и дядо.