Рудолфо Пейков на посещение в Севлиево
Рудолфо Пейков на посещение в Севлиево / netinfo
Рудолфо Пейков - син на световноизвестния скулптор и гражданин на Севлиево Асен Пейков е посетил града. Визитата е по покана на кмета на Севлиево и е във връзка с предстоящото честване на 100 годишнината от рождението на известния скулптор. “Има много хора, които са направили така, че България да се споменава с уважение в света. Една такава личност е Вашия баща Асен Пейков”, каза Стойков при срещата си с Рудолфо Пейков. Синът на именития севлиевец ще помогне за издаването на книга със спомени за Асен и Илия Пейкови на български език и за изработването на документален и игрален филм за живота и творчеството им.

Тържествата по повод 100 годишнината от рождението на Асен Пейков ще преминат под патронажа на министър-председателя на България Сергей Станишев и ще се отпразнуват през втората половина на месец юни. Тогава ще бъде открита новостроящата се сграда на художествената галерия.

Първата самостоятелна изложба на Асен Пейков в България, експонирана месец преди това в Националната художествена галерия, ще гостува и в Севлиево. Тогава ще бъдат прожектирани и двата филма за братята Пейкови. По повод годишнината ще бъде организиран симпозиум и ще се издаде луксозен каталог.