Ромите празнуват Банго Васил
Ромите празнуват Банго Васил / Дарик Габрово
Ромите празнуват Банго Васил
37073
Ромите празнуват Банго Васил
  • Ромите празнуват Банго Васил

 

Днес ромите отбелязват Ромската Нова година, известна като Банго Василий. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите.

В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин. Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски.

Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица. Според традицията циганите посрещат Нова година със семейството си в домашна обстановка. Гости се посрещат, но е важно първият гостенин в дома да е богат и добър човек, за да носи късмет.

На традиционната новогодишна трапеза задължително трябва да има петел или гъска, питка, сарми. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. След това всички заедно ядат, пият, играят, веселят се. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие.

Габровските роми казват, че вече са готови за празника. Според традицията те ще сложат на масата пуйка или петел. Как те ще отбележат празника, чуйте в прикачения файл.